Jong geleerd is oud gedaan: 5 tips om je kindje zelf te leren opruimen
14 september 2024
Ligt het speelgoed van je kindje verspreid op de meest onmogelijke plaatsen, alsof er net een tornado is langs geraasd? Staat de speelgoedmand in je huis er maar leeg bij? Antwoordde je volmondig ‘ja’ op deze vragen? Klinkt alsof je wel wat hulp kan gebruiken! Soms komt die hulp in mini-formaat! Ontdek onze tips hoe je je kindje zelf kan leren opruimen met een rollenspel met huishoudelijk speelgoed, een opruimliedje en nog meer!
Vanaf welke leeftijd kan je je kindje betrekken bij huishoudelijke taakjes?
Vanaf 2 tot 3 jaar zal je merken dat je kindje ‘imitatiegedrag’ vertoont. Je kleine spruit doet dan alsof hij of zij iemand anders is en gaat verschillende handelingen nadoen. Zo bootsen ze situaties in de echte wereld na. Dit is heel goed voor hun sociale en emotionele ontwikkeling en het stimuleert hun onafhankelijkheid en fijne motoriek. Dit is dan ook de perfecte leeftijd om je kindje eenvoudige taken aan te leren zoals speelgoed opbergen, kleding in de wasmand zetten, kleine handdoekjes opvouwen of iets helpen schoonmaken.
Tips om je kindje zelf te leren opruimen
🧹 Introduceer een rollenspel met huishoudelijk speelgoed
De bedoeling van het rollenspel is niet zozeer dat je kleintje al werkelijk opruimt of schoonmaakt, kookt of kleding vouwt, maar dat hij of zij de handelingen gewoon wordt. Je kindje kan bijvoorbeeld met huishoudelijk speelgoed ‘net zoals mama of papa’ mee poetsen. Zo kan je kleine spruit leren dweilen met deze kleine vileda speelgoedset. Of misschien vindt je kindje het fantastisch om naast jou met dit leuke speelgoed strijkijzer te oefenen voor later.
🧦 Maak er een uitdagend spelletje van
Een manier om je peuter geleidelijk zelf te leren opruimen is door van de taak een spannend spelletje te maken. Daag je kindje uit door bijvoorbeeld te kijken wie er het meeste blokken kan opruimen in een bepaalde tijdsperiode. Gebruik bijvoorbeeld deze leuke timer om de tijd visueel te maken. Of laat je kindje sokken vouwen en vervolgens vanaf verschillende afstanden in de ladekast mikken.
🎶 Bedenk een opruimliedje
Zet jij muziek op als je het huis schoonmaakt? Ook als jullie samen opruimen kan je de lievelingsliedjes van je kindje in de mix gooien. Zijn jullie muzikaal aangelegd? Nog beter! Dan kunnen jullie samen een leuk liedje maken! Door een opruimliedje te zingen wordt je kindje nog extra gemotiveerd om het speelgoed zelf op te ruimen.
🧺 Voorzie praktische speelgoed opbergers
Maak de speelgoed opbergers visueel. Gebruik gekleurde manden om verschillende soorten speelgoed in te sorteren. Blokken mogen bijvoorbeeld in de blauwe mand en speelgoedwagentjes mogen in de gele mand. Of plak stickers op de speelgoed opbergers om de verschillende opbergers uit elkaar te houden. Zorg er wel voor dat je kleintje overal goed aan kan, dat werkt (letterlijk) drempelverlagend.
🧸 Maak van het opruimen een dagelijks ritueel
We geven je nog de allerbelangrijkste tip mee! Leer je kleine kapoen dat opruimen deel uitmaakt van de speeltijd. Als je je kleintje van in het begin aanmoedigt en dus positieve gevoelens koppelt aan deze activiteit, dan wordt zelf opruimen onderdeel van de dagelijkse routine. Zo hoef je na verloop van tijd geen aanwijzingen meer te geven en begint je kindje na het spelen automatisch de speeltjes op te bergen.
Nog op zoek naar iets specifiek? Ontdek ons uitgebreide aanbod om je je kindje te helpen leren opruimen 👇
Kinderen leren elke dag bij, wij dus ook.
Schrijf je in en krijg 5 euro korting!