Zo stimuleer je de sociale en emotionele ontwikkeling van je kind!
6 augustus 2024
Herken je het? Die doordeweekse driftbui van je kleuter? Of is je kind gewoon vaak boos? Indien ja, lees verder! Emotieregulatie is onderdeel van de sociale en emotionele ontwikkeling in de opvoeding, waarbij je kleine spruit sociale vaardigheden ontwikkelt en zelfvertrouwen opbouwt. Soms loopt het niet van een leien dakje. Daarom geven we enkele praktische tips mee voor thuis!
🤝 Stimuleer de sociale vaardigheden van je kind
Merk je dat je kleine spruit geen toenadering zoekt tot leeftijdsgenootjes? Doet hij of zij dit wel, maar gaat het wat moeizamer? Om goed te kunnen functioneren in groepsverband is het nuttig dat je kindje werkt aan zijn of haar sociale vaardigheden. Zo kan je spelletjes organiseren die teamwerk bevorderen! Dit helpt hen om te leren delen, wachten op hun beurt en samen te werken.
💡 Speeltip: Plan regelmatig een ‘play date’, waarbij je kind zijn of haar sociale vaardigheden oefent met een speelvriendje. Gebruik speelgoed dat samenwerking stimuleert, zoals bouwsets of gezelschapsspellen.
😤 Ondersteun de emotieregulatie van je kind
Er zijn verschillende redenen waarom een peuter een driftbui krijgt of waarom een kind boos wordt. Enerzijds beschikken jonge kinderen over beperkte communicatievaardigheden om zichzelf uit te drukken, waardoor zij (en soms ook jij🙊) gefrustreerd kunnen worden. Daarnaast begrijpen ze hun emoties nog niet. Hoe ze hiermee moeten omgaan, noemt ook wel ‘emotieregulatie’.
Een manier van emotieregulatie is zelftroost. Als jij als ouderfiguur of een ander vertrouwenspersoon niet in de buurt bent voor geruststelling, kan je je kind aanleren om zelf om te gaan met stressvolle situaties. Je kan je kind bijvoorbeeld een pop of knuffeldier geven om troost bij te zoeken.
💡 Speeltip: Voorzie meerdere exemplaren van hetzelfde knuffeldier. Zo voorkom je toekomstige traantjes als er ééntje zoekraakt.
🎭 Benoem de gevoelens met emotiekaarten
Gebruik emotiekaarten om de sociale en emotionele ontwikkeling van je kindje te ondersteunen. Hiermee leert je kapoen over emoties en gezichtsuitdrukkingen (bijvoorbeeld een boos kijkend kindje) te herkennen in verschillende situaties. Door samen met de kaarten te spelen, kun je gesprekken starten over hoe je kind zich voelt en waarom.
💡Stel bijvoorbeeld vragen als “Hoe voel jij je vandaag?” en laat je kind een emotiekaart kiezen die past bij dat gevoel. Dit helpt hen om hun emoties beter te begrijpen en erover te praten. Heb je behoefte aan meer tips om met je kind over emoties te praten? Lees dan zeker ook onze blog “Hoe was het vandaag op school?”.
🧸 Stimuleer het inlevingsvermogen van je kind
Empathie is een belangrijk aspect van de sociale ontwikkeling van kinderen. Het stelt hen in staat om de gevoelens en behoeften van anderen te begrijpen en hierop gepast te reageren. Een van de manieren waarop je empathie kan stimuleren bij je kleine kapoen is door middel van rollenspel, waarbij jullie jullie kunnen verkleden.
💡 Speeltip: Laat je kind met een pop spelen en de rol van verzorger op zich nemen. Ze kunnen bijvoorbeeld doen alsof de pop honger heeft of verdrietig is en moeten dan zelf bedenken hoe ze deze gevoelens kunnen verzachten. Een verkleedkoffer met verschillende outfits kan het rollenspel nog levendiger maken!
👏 Boost het zelfvertrouwen van je kind
Binnen een gezonde sociale en emotionele ontwikkeling hoort ook het opbouwen van zelfvertrouwen. Moedig je kindje aan door positieve feedback te geven en ook zijn of haar inspanningen te waarderen, niet alleen de prestaties. Wees geduldig en consistent in het aanmoedigen en ondersteunen van je kind.
💡 Speeltip: Creëer een 'succesmuur' met dit verplaatsbare magnetische whiteboard waar je kleine spruit trotse momenten kan ophangen, zoals tekeningen, certificaten of foto's van voltooide projecten. Dit visuele overzicht van successen is een geweldige boost voor het zelfvertrouwen van je kind!
🫨 Gebruik fidgets voor concentratieproblemen
Fidgets helpen bij het verbeteren van de concentratie en het kalmeren van kinderen die snel afgeleid of angstig zijn. Ze worden vaak gebruikt door kinderen met ADHD, autisme of angststoornissen. In stressvolle situaties zijn fidgets een handig hulpmiddel om je kleintje te helpen om rust te vinden en zich te focussen.
💡Speeltip: Introduceer verschillende soorten fidget, zoals stressballen, spinners, pop its, fidget cubes of ander sensorisch speelgoed. Laat je kind experimenteren om te ontdekken welke het beste werkt voor hun behoeften.
Nog op zoek naar iets specifiek? Ontdek ons uitgebreide aanbod om je kind te helpen in zijn of haar sociaal emotionele ontwikkeling. 👇
Kinderen leren elke dag bij, wij dus ook.
Schrijf je in en krijg 5 euro korting!