Tips om je kind voor te bereiden op het nieuwe schooljaar!
13 augustus 2024
Naar jaarlijkse traditie start het nieuwe schooljaar van je kind op 1 september. Wat komt er hier allemaal bij kijken én hoe kan je als ouder helpen bij het voorbereiden van deze nieuwe start? Enkele tips die wij graag willen meegeven om de start van het schooljaar vlot te laten verlopen.
Bouw langzaam een ritme op
Tijdens de vakantie kijk je wel eens door de vingers wanneer je ukkie wat later gaat slapen. Er zijn dan ook zoveel leuke activiteiten en momenten die je samen graag wil delen. Het einde van de vakantie betekent dat je rustig weer een ritme opbouwt voor je kind. Een vast uur voor bedtijd zal het tijdens de eerste schooldagen gemakkelijker maken om ’s morgens vroeg weer uit de veren te zijn. Je kan elke dag je kind een kwartiertje vroeger te bed leggen, fris en monter voor het nieuwe schooljaar.
Plannen en organiseren voor de eerste schooldag
Kijk samen met je kind wat er allemaal nodig is voor het nieuwe schooljaar. Wat mag er allemaal in de boekentas mee en welk materiaal heeft je kind eventueel nog nodig voor het nieuwe schooljaar? Misschien heeft de (kleuter/klas)juf of -meester een lijstje meegegeven met allerlei handige spullen om op de eerste schooldag mee te nemen?
Wanneer je samen met je kind de boekentas maakt, leert hij/zij ook zorgzaam omgaan met de gekregen (nieuwe) materialen voor het nieuwe schooljaar. Je kind zal er met meer aandacht voor zorgen om het niet verloren te laten gaan. Maak de boekentas in het bijzijn van je jonge spruit, zodat die goed weet welke materialen er van hem/haar zijn. Er gaan vaak snel allerlei spulletjes verloren in de eerste schoolweken. Uiteraard is het noteren van je kinds naam op al het materiaal een plus.
Praat over het nieuwe schooljaar
Misschien is het wel de eerste keer dat je kleine spruit naar de kleuter of lagere school gaat? Praat hierover regelmatig, zodat je kind kan wennen aan deze grote nieuwe stap en luister aandachtig welke kindervragen je kleuter of kind heeft over zijn/haar nieuwe leefgroep of klas. Voor kleuters is het voorlezen van kinderboekjes over de eerste schooldag een leuke activiteit.
Aftellen tot de eerste schooldag
Tijdsbesef is bij jonge kinderen een hele uitdaging. Maak samen een kleurrijke aftelkalender met bijvoorbeeld vrolijke stickers om bepaalde activiteiten aan te duiden. Zo toon je aan hoeveel dagen er nog over blijven tot de eerste schooldag.
Ook doorheen het jaar kan een visueel bordje of kalender erg handig zijn om (buitenschoolse) activiteiten te visualiseren of aan te duiden voor je kleuter of kind. Het brengt structuur en wellicht zal je kleine spruit minder snel vragen wanneer de volgende activiteit zal plaatsvinden als hij of zij zelf het even op de kalender kan kijken.
Of download hieronder gratis onze Smartiest weekplanner, die je helemaal kan personaliseren en naar je hand kan zetten volgens je eigen planning thuis.
De heen- en weerboekjes en agenda’s bij de eerste schooldag
In heel wat scholen maken de leerkrachten gebruik van een heen- en weerboekje of een agenda. Door de grote drukte bij het begin van het schooljaar is het niet altijd eenvoudig om de juf of meester van je kleuter of kind te ontmoeten. Neem daarom zeker de tijd om bij de start van het nieuwe schooljaar samen met je kind het heen- en weerboekje of de agenda door te nemen. Hierin zal je vast en zeker de eerste dagen al heel wat informatie terug kunnen vinden. Leerkrachten gebruiken het heen- en weerboekje of de agenda als communicatiemiddel met jou. Het heen- en weerboekje of de agenda is daarom ook een handig middel om als ouder te communiceren met de kleuter/klas- juf of meester.
Een extra duwtje in de rug nodig bij het nieuwe schooljaar?
Heel wat nieuwe leerstof en vaardigheden zal je kindje snel ontdekken bij de start van het nieuwe schooljaar. Als ouder vraag je je wel eens af hoe je je kind kunt helpen. Je hoeft zeker niet alles even goed uit te leggen als de juf of meester uit de klas, maar met handige hulpmiddelen kan je wel je kind ondersteunen.
Wist je dat we een heel assortiment aan hulpmiddelen, materialen, maar ook spellen hebben staan op onze Smartiest webshop om je kind al spelenderwijs te helpen bij deze nieuwe vaardigheden? Hieronder vind je per categorie onze favoriete educatieve materialen terug voor je kind!
Leeshulp
- (Voor)lezen met de fluistertelefoon
- Samenleesboekjes
- Voorleespen voor moeilijke woorden, instructies of verhalen
- Eerste woordjes leren lezen
Schrijfhulp
- Werkwoordenwiel voor het vervoegen van werkwoorden in de tegenwoordige tijd
- Magneetbord om cijfers te leren herkennen en schrijven
Rekenhulp
- Busboekje om getallen te leren herkennen
- Rekenblokjes om van eenheden naar tientallen te gaan en omgekeerd
- Magneetspeldoos met teloefeningen van 0 tot 10
- Leren getallen splitsen met de splitsdoos
- Malle getallen kaartenspel om te rekenen: optellen, aftrekken, vermenigvuldigen, delen, meten en wegen
- Maaltafels oefenen
Oefenen op fijne motoriek
- Houten pincetten voor het oefenen van de pengreep
- Hammertje tik voor de fijne motoriek
- Handvaardigheid oefenen met het Wiggelwormenspel
Concentratie hulpmiddelen
- Luisterend aandachtig blijven met de Tangles
- Wiebelende voeten of benen zonder te storen met de Bouncy Bands
- Afzonderen van geluidsomgeving tijdens het (huis)werk